Op 18 oktober 1936 werden burgemeester A. Smit en een aantal personen uitgenodigd om de oprichting van een Christelijke gymnastiek vereniging te bespreken. Bij deze bespreking waren aanwezig de heren Bousema, Winkelman, Dees, Van Willigenburg, (allen van Sprang) en de heren Wilzing en V.d. Kammen, beiden van K en V Waalwijk. Doordat de vereniging uit Besoyen steun had toegezegd en ook het gratis in bruikleen geven van de toestellen werd voorlopig besloten tot oprichting.
Op 26 november 1936 kwam men bijeen en was de Christelijke gymnastiek vereniging een feit. Een groot aantal personen had zich inmiddels al opgegeven als lid. Voorlopig gold hetzelfde reglement als dat van de vereniging uit Besoyen. De contributie werd vastgesteld op 10 cent per lid en 5 cent per aspirant lid. De trainingsuren voor de aspiranten waren op zaterdagmiddag en voor de ouderen werd dat de woensdagavond. De trainingen vonden plaats in de Christelijke Volksbond.
Het eerste bestuur werd gevormd door de heren P. Heurter, J. van Zelst, G. Kooymans en de dames Van Vuren en Spierings. De burgmeester Smit en de heer G.J. van Willigenburg werden gekozen als leden voor advies.
De naam van de vereniging
Op de eerste bestuursvergadering, 30 december 1936, moest er een naam voor de vereniging gekozen worden. Er werden drie namen naar voren gebracht, te weten: Oefening Kweekt Kracht Kunst en Kracht Pro Patria Tijdens de eerste ledenvergadering, 13 januari 1937, werd met algemene stemmen voor “Pro Patria” gekozen. “Pro Patria” betekent Voor het Vaderland.
Pro Patria – Pro Patria
Wij zijn trots op ons Pro Patria.
Komt laat ons daarom flink marcheren,
Wij zijn de leden van de sportvereniging.
Pro Patria zal daarom streven,
Want een goed bestuur dat zit er in.
Lang Leve Pro Patria houzee,
Wij zijn in ons knollenland oké
Voor jong en oud, voor groot en klein,
’t Is een eer om daarvan lid te zijn!
Als blijk van waardering voor de vele diensten die belangeloos zijn verricht. Bestuur en leden zijn u hiervoor zeer erkentelijk en spreken de wens uit, dat uw activiteiten stimulerend mogen werken op de andere leden.
De oorlogsjaren waren een zware periode voor onze vereniging. Tot half september 1942 kon de vereniging gewoon doordraaien, maar daarna werd het verboden. De bezetter had een wet afgekondigd dat Christelijke verenigingen niet meer werden toegestaan. Pro Patria werd zogenaamd ontbonden en de eigendommen werden zogenaamd verkocht. In werkelijkheid werden de toestellen ergens anders ondergebracht, onder meer in de Sprangse Molen. De vlag van de vereniging werd door burgemeester Smit in zijn huis verborgen, maar deze verbrandde toen zijn huis door de bezetter in brand werd gestoken. Na de oorlog kreeg de vereniging van “Kracht en Vlugheid” uit Besoyen een nieuwe vlag en in juli 1945 kwam de vereniging weer boven water!
De belangrijkste gebeurtenis is wel dat het bestuur besloten heeft om op 1 januari 1956 als halfjaarlijks proeflid toe te treden tot het N.C.G.V. (Nederlands Christelijk Gymnastiek Verbond). De hoofdreden hiervoor was meer activiteiten op te wekken onder de leden. Tevens werden wij op deze manier in de gelegenheid gesteld om deel te nemen aan wedstrijden. De eerste wedstrijd waar wij aan deelnamen was op 17 november 1956 te Bergen op Zoom.